Időjárás Debrecen -5,3°C
Névnap
2019 nov 19

HírPub

Hírcsatorna: 168óra:buxa

   

Megint szemben a világgal: Így iparosítanak Orbánék

A gyártósoron egyik robot kiszolgálja alkatrésszel a másikat, emberi közreműködés nélkül, önmagukat irányító járművek beszélgetnek egymással vagy a forgalomirányítással. Korszakváltás előtt áll az ipar. A közeljövő az intelligens, egymás között kommunikáló termékeké és gépeké, a hatékonyabb, kevesebb élőmunkát igénylő termelésé. A kormány az Irinyi terv révén 2020-ra a jelenlegi 23,5 százalékról 30 százalékra akarja emelni az ipar arányát a bruttó hazai termékben (GDP), amihez évente átlagosan 7 százalékos ipari termelési növekedés szükséges. Új eleme az iparfejlesztési támogatásoknak a nemzeti forrású nagyvállalati beruházási támogatás, de Varga Mihály sok új munkahelyet is ígér. A 168 Óra által megkérdezett kutatók szerint elavult gondolkodást tükröz, hogy az ipar fejlesztése révén új munkahelyeket remélnek. Az is kérdés: lesz-e elegendő szakképzett munkaerő? Szakértők úgy vélik, az oktatás és a szakképzés múlt századi szinten rekedt meg. Lapunknak adott interjújában Bod Péter Ákos, korábbi ipari és kereskedelmi miniszter azt mondja, a magyar csapda a közepes fejlettségi szint. Merthogy hazánk nem elég szegény, hogy olcsó bérrel le tudja küzdeni a gépesítést, de nem elég gazdag, megbízható és jól működő, hogy magas bérszint mellett is jól hasznosuljon a tőke.

Tovább a cikkre
   

Erősödött a forint

Erősödött a forint árfolyama az euróval és az amerikai dollárral szemben csütörtökön a bankközi kereskedésben.

Tovább a cikkre
   

Egész napos sztrájkra készülnek a a közalkalmazottak

Újabb, ezúttal egész napos sztrájkot hirdetett a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) szeptember 14-ére – jelentette be az érdekvédelmi szervezet elnöke az MTI-nek.

Tovább a cikkre
   

Rátesz még egy lapáttal a bajokra az orbáni politika

A meglebegtetett járulékcsökkentés önmagában nem segít a munkaerőpiac súlyos anomáliáin, ahhoz jóval összetettebb változtatásokra lenne szükség. A kisebb adóteher viszont biztosan élénkítené a vállalkozási kedvet.

Tovább a cikkre

Hárommilliárd forint adót Svájcban fizetett be a Tesco

  Hárommilliárd forint adót Svájcban fizetett be a Tesco

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) hívta fel a Magyar Idők figyelmét arra, hogy elérte a 160 milliárd forintot a Tesco Svájcban fenntartott fióktelepéhez kihelyezett készpénzállománya, amelyet a gyakorlat szerint a hazai szállítók hiteleznek meg kamatmentesen a vállalatnak. A szakszervezet szerint egyre több a bevétele a multinak, annak ellenére, hogy egyre kevesebben dolgoznak nála.

Tovább a cikkre

Elvándorlás: már segédmunkást sem találnak Győrben

  Elvándorlás: már segédmunkást sem találnak Győrben

Míg korábban a képzésben látták a kiutat Győrben, most már nincs, akit fémipari munkára kiképezzenek - írja a Népszabadság. Az elmaradottabb térségekből iskoláskorukban vinnék a gyerekeket a városba, hogy enyhítsék a munkaerőhiányt.

Tovább a cikkre

Drágul az üzemanyag

  Drágul az üzemanyag

Emeli bruttó 2 forinttal a 95-ös benzin és bruttó 4 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt. – értesült piaci forrásokból az MTI hétfőn.

Tovább a cikkre

Német nyugdíjasok jönnek a magyar időotthonokba

  Német nyugdíjasok jönnek a magyar időotthonokba

A Süddeutsche Zeitung szerint erősen túlzóak azok az állítások, miszerint tömegesen költöznének német nyugdíjasok Közép-Európába. Az viszont tény: az unió keleti felén tényleg sokkal alacsonyabbak az árak, sőt nem egyszer a körülmények jóval különbek, mint amit a hasonló német intézmények nyújtanak.

Tovább a cikkre

„A vasárnapi boltzárat eltöröltük, és ez így is marad”

  „A vasárnapi boltzárat eltöröltük, és ez így is marad”

„A vasárnapi boltzárat eltöröltük, és ez így is marad, aki mást állít, az hazudik” – így fogalmazott Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője azokra a sajtóhírekre, miszerint a kormány a vasárnapi boltzár valamilyen formában történő visszaállításán dolgozik. A kötelező vasárnapi zárva tartást április közepén törölte el a kormány, miután nyilvánvalóvá vált, hogy az ellenzék által kezdeményezett népszavazáson megbukna a kérdés.

Tovább a cikkre

Irgalmatlan nyereséget zsebelt be az OTP

  Irgalmatlan nyereséget zsebelt be az OTP

Jól sikerült az OTP első féléve. A hitelintézet 106,2 milliárd forintos adózás utáni eredménye több mint két és félszerese a tavalyinak. A második negyedév nettó profitja 71,9 milliárd forint lett, ez több mint a duplája az egy évvel ezelőttinek – .

Tovább a cikkre

Címke Felhő

ranktrackr.net