Időjárás Pécs -9°C
Névnap
2019 dic 11

HírPub

Hírcsatorna: 168óra:arte

   

Szegény ember biennáléja

Az alumíniumlétra legfelső fokán állt „az egyszerű nő”, és nézte az üres tájat. Láthatott valamit, amiből mi, a 15. Velencei Építészeti Biennále plakátjának szemlélői egyelőre kimaradtunk. Akkor értjük meg a gigakiállítás allegóriájának szánt fotóplakát valódi tartalmát, ha az idei főkurátor, a fiatal chilei Alejandro Aravena katalógusbevezetőjét elolvassuk.

Tovább a cikkre
   

Irány Balatonboglár!

A Kultkikötő Fesztivál új helyszínén, Balatonbogláron várja idén a jelentkezőket a több mint húszéves múltra visszatekintő Összpróba Tábor. A szervezők két turnust indítanak: felnőtteknek (akik már betöltötték a 18-at) július 22. és 28. között, fiataloknak (14–18 éves korosztály) július 28-tól augusztus 4-ig.

Tovább a cikkre
   

Fékető

Kazáron tudnak valamit: becsődölt bányászfaluból, ahol a kézműipar is térdre rogyott, különös, vonzó helységgé varázsolták kis településüket a Mátra alján. A féketőt máshol főkötőnek ejtik, de hát ez itt Palócföld, Nógrádország, itt, Mikszáth óta tudjuk, a szokásosnál görbébben mennek a dolgok. A féketőt egy kazári tájházban fedezzük föl, ejtésére pedig helyi Vergiliusunk tanít, akit a vasárnapi ebéd mellől mozdított el a kötelesség.

Tovább a cikkre
   

Kalauzország

Világadapter címmel jelent meg Tóth Krisztina legújabb verseskötete a könyvhétre. A válogatott költemények az elmúlt fél évtizedben születtek. Vannak, amelyek a mulandóságunkkal kapcsolatos nehézségeinkről fogalmaznak lírai pontossággal. Mások kommunikációs problémáinkat írják le iróniával, s akad költemény, amely azt bizonyítja: az ellenőrök országa lettünk. A Babérkoszorú-díjas író, költő a 168 Órának arról is beszél: az emberek tele vannak zsilipeletlen indulatokkal.

Tovább a cikkre

Európa színháza

  Európa színháza

Nem adom föl a reményt, hogy egyszer csak visszakerülünk Európa színházi térképére, és nemcsak azzal, hogy élvonalbeli rendezőink – Bodó Viktor, Schilling Árpád, Alföldi Róbert, Mundruczó Kornél, Kovalik Balázs és mások – rangosabbnál rangosabb külföldi színházakban dolgoznak, többet, mint itthon. Hanem azzal is, hogy a rendszeresen turnézó európai előadások nem hagyják ki, nem kerülik meg Magyarországot. Addig is, míg ez megtörténik, legalább tudósítani érdemes arról, amiről és ahogyan Európa színháza szól.

Tovább a cikkre

A Harry Potter szerzője új mesébe kezdett

  A Harry Potter szerzője új mesébe kezdett

J. K. Rowling újabb mesét tett közzé Pottermore honlapján kedden a massachusettsi hegyek között alapított varázslóiskoláról.

Tovább a cikkre

Leonardo Da Vinci hangszere Székesfehérváron

  Leonardo Da Vinci hangszere Székesfehérváron

A Leonardo da Vinci ötlete nyomán készült egyedülálló hangszer, a viola organista is megszólal Székesfehérvár nyáresti templomi koncertsorozatán, a Harmonia Albensisen.

Tovább a cikkre

Csak a teste

  Csak a teste

A könyv egyik nagy ötlete, hogy sokáig igazi kriminek mutatja magát, holott a nyomozásnak nem lehet egyértelmű eredménye (minthogy egy máig megfejtetlen, valóságos történetet beszél el, illetve gondol tovább), s az olvasó, aki kedvvel veti bele magát a bűnügyi történetbe, csak a regény közepe táján kezdi megsejteni, hogy a tét (ti. a regény tétje) sokkal nagyobb annál, mintsem hogy egyszer majd megtalálják a tettest.

Tovább a cikkre

Babka az új flódni

  Babka az új flódni

A Werk Akadémia Gasztrowerk programsorozatának részeként rendezik meg a Szombat című folyóirat nyári kulináris kiadásának élő bemutatóját az akadémia Salétrom utcai kertjében és helyiségében június 27-én este fél héttől. Igazi kulturális kalandtúra lesz, ahol szóba kerülnek a hazai recepttörténelem mellett Izrael és a nemzetközi zsidó konyha trendjei is.

Tovább a cikkre

Játékfilm készül a Minecraftból

  Játékfilm készül a Minecraftból

A világszerte népszerű, kreatív Minecraft videojátékból is film készül: a Warner Bros bejelentése szerint a produkció 2019 májusában kerül a mozikba.

Tovább a cikkre

Címke Felhő

ranktrackr.net