Időjárás Pécs -9°C
Névnap
2019 dic 11

HírPub

Hírcsatorna: 168óra:arte

   

Ez fesztivál

Theatertreffen – vagyis színházi találkozó. Helyszín: Berlin. 1964 óta. Pedig akkor, ugye, más világ volt; hogy messzebb ne menjünk: három éve állt a fal.

Tovább a cikkre
   

Pusztító ösztönök

Nemrég Németh Gábor mondta a 168 Órának: az ünnepi könyvhétre jelenik meg a Kalligram Kiadónál Zoltán Gábor Orgia című regénye, amelynek – Németh szerint – fel kellene robbantania a honi irodalmi életet. Németh Gábor szerint a mai magyar kortárs irodalomnak is vannak felfedezetlen nagy tehetségei; egyikük az Orgia szerzője.

Tovább a cikkre
   

A virtuális barátok

Civilizációs paradigmaváltás zajlik a világban. A hagyományos osztálytársadalmak ideje lejárt. A hatalom azoké, akik több információval és kapcsolati tőkével rendelkeznek. Hálózatok működtetik a társadalmat és a gazdaságot. A virtuális térben világháló köt össze minket.

Tovább a cikkre
   

Szabadságkomfort

Nem akar elmenni Tóth Gitta – született Bauer Margit – Pina Bausch vígszínházi vendégtáncára. Gitta színészlánya nem tágít, úgyhogy anyja mégis vele tart, bár akkor sem hajlandó kilépni szabadságkomfortjából, fűzős kismamacipőjében megy és a kék virágos otthonkájában. Aztán hosszan zokog az előadás végén.

Tovább a cikkre

Mocsárpolitika

  Mocsárpolitika

Lengyel László új könyvében a „halott ország” magát pusztítja el. Már nem akar része lenni a demokratikus Nyugatnak. Sajátos rendszert épít.

Tovább a cikkre

A hiányzó polgárság

  A hiányzó polgárság

Grendel Lajos szlovákiai magyar író a nyolcvanas években az Éleslövészet című regényével posztmodern fordulatot hozott a kisebbségi irodalomban. Felbontotta a realista hagyományt. Aztán mégis elkanyarodott az újító, radikális formától.

Tovább a cikkre

Attasék és hírszerzők

  Attasék és hírszerzők

A szecessziós Gresham-palota történelmünkben is emblematikus. A Jaffa Kiadó jelentette meg A Gresham a nácik ellen című könyvet, amelyet Szelke László történész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem adjunktusa írt.

Tovább a cikkre

Közösségi koncerteket ad a Budapesti Fesztiválzenekar

  Közösségi koncerteket ad a Budapesti Fesztiválzenekar

Ingyenes közösségi koncerteket adnak a (BFZ) kamaraformációi június 15. és 24. között országszerte.

Tovább a cikkre

Saját élet

  Saját élet

Találni szavakat: ez talán Esterházy Péter írásművészetének egyik legnagyobb titka és deleje. Akkor is szavakat talál, amikor úgy kezdi a Termelési-regényt: „Nem találunk szavakat.” Bevezetés, segédigék, szövegtükrök.Többször is kukkolónak érezheti magát az olvasó. Mégsem lesz az. Esterházy lényének és alkotásának egyik legnagyobb, már-már Midász királyt idéző tüneményes csodája nemcsak az, hogy szavakat talál (ez még nem különbözteti meg a többi külvárosi futballistától), hanem az, ahogyan élet és irodalom összeszövődik, formát kap.

Tovább a cikkre

Traumaverseny

  Traumaverseny

A történelmi traumák személyes és társadalmi feldolgozásáról számos lélektani tanulmány megjelent már. Ám új szemszögből elemzi a témát Kovács Mónika pszichológus a Kollektív emlékezet és holokausztmúlt című kötetében (Corvina Kiadó).

Tovább a cikkre

Címke Felhő

ranktrackr.net