Időjárás Pécs -9°C
Névnap
2020 mar 28

HírPub

Hírcsatorna: 168óra:arte

   

A húszévesek filmje

Lévai Balázs, a neves televíziós műsorvezető, rendező, író régóta foglalkozik a magyar könnyűzenével. A műfaj történetét dolgozta fel a Dob+basszus-tévésorozatában. Idén jelent meg a Lovasi Andrásról írt könyve Idáig tudom a történetet címmel. A kötet élménykalauz a mai negyvenes generációról is. Ám Lévait az is izgatja, milyen az a nemzedék, amely a rendszerváltás környékén született. A húszévesek életérzéseiről szól a Sohavégetnemérős című egész estés zenés játékfilm, amelynek ötletgazdája és producere Lévai Balázs.

Tovább a cikkre
   

Színház az erdőben: A kalózok államalapítása

Meglepetést tartogat idén a Zsámbéki Színházi Bázis. Augusztus 19. és 21. között minden este Szálinger Balázs Köztársaság című drámáját mutatják be. A főbb szerepeket Gáspár Tibor és Nagy Mari játsszák. Az előadás kísérő eseménye egy Berlinben élő magyar fotóművész kiállítása és installációja, amely tematikájában és stílusában is kapcsolódik a darabhoz.

Tovább a cikkre
   

Öngyilkos osztag – Ez tényleg öngyilkosság volt

Az Öngyilkos osztag élő bizonyítéka annak, hogy Hollywood még mindig tud meglepetést okozni. Vajon a feje tetejére állított szuperhősös eposz helyetti laza szupergonosz történet miatt írom ezt? Vagy Jared Leto egyedi színészi játéka miatt, ahogy a Jokert alakítja? Vagy a laza, egyedi rendezés és vágás miatt? Nem, sajnos ezek egyikéről sincs szó. Az Öngyilkos osztag igazi kellemetlen meglepetés, mert az eddigi laza, lelkesítő trailerek után egy hatalmas DC élményre számítottam, ehhez képest ez a film hatalmas csalódás.

Tovább a cikkre
   

Kreatív párbeszéd

A Dunakanyarban Zebegény másodszor, augusztus 26. és 28. között ad helyet az UbikEklektik Összművészeti Fesztiválnak.

Tovább a cikkre

Az installációs művészet ereje

  Az installációs művészet ereje

Művészet vagy vidámpark? Óriási köztéri installációk, amiket nem lehet szó nélkül hagyni címmel közölt írást a CNN. A cikk Amy Bryzgel, film és vizuális kultúrával foglalkozó előadó (Aberdeen Egyetem) gondolatait tükrözi, amelyeket a The Converstaion („Az eszmecsere”) nevű honlap által közöl, ahol újságírók, kutatók vitatnak meg elemzéseket.

Tovább a cikkre

Az őrnagy barátsága

  Az őrnagy barátsága

Drillek ide vagy oda, azért a katonák sem egyformák. Még a főtisztek sem. Ember voltukból sokirányú dolgok következhetnek. Az egyik leghíresebb magyar őrnagy például a dobozkészítés és némi háborús trauma kapcsán eluralkodó monomániája miatt fel lett darabolva szép akkurátusan egy margóvágóval.

Tovább a cikkre

Feltételes mód

  Feltételes mód

Új igazgatója lesz az Újszínháznak. Nagyjából ennyi tudható biztosan. Majdnem biztosan. Tizenketten pályáztak a direktori székre – az én nem nagyon rövid színházi emlékezetem ennyi indulót még nem látott. A tömegesnek mondható jelentkezés egyik oka az előzményben keresendő: Dörner György, az Újszínház most távozó igazgatója öt évvel ezelőtti kinevezésében. A jelentkezés számosságának másik oka maga a színház: az Újszínház minden verbális és számmisztikás akrobatika ellenére jókora bukás: pénznyelő automata.

Tovább a cikkre

„Csak nem fognak ezek háborút viselni az operett ellen?”

  „Csak nem fognak ezek háborút viselni az operett ellen?”

Az apatini szatócs gyereke fiatalon lesz Berlinben, Bécsben az operett ünnepelt és dúsgazdag királya – ám amikor a zsidóüldözés elől Amerikába menekül, ott alig dolgozhat, koldusszegényen, betegen marad magára. Hosszú évek zárt intézeti kezeléséből németek mentik ki a háború után, szanatóriumban tölti utolsó éveit. Elképesztő életútját Klaus Waller térképezte fel, mert Ábrahám Pál operettjeit egy emberöltő után újra és mind gyakrabban játsszák német színpadokon.

Tovább a cikkre

Világsiker előtt a fiatal magyar filmes

  Világsiker előtt a fiatal magyar filmes

Folytatódik a magyar filmesek sikersorozata. Most a legfiatalabb, huszonéves művészgeneráció egyik tagja, Kis Hajni bizonyította: a világ legígéretesebb pályakezdő rendezői között van a helye. Filmje egy gimnáziumi takarítónő különös szerelméről szól: ironikus, szomorú történet szenvedélyekről és beteljesületlen vágyról.

Tovább a cikkre

Színházsűrűség

  Színházsűrűség

Képzőművésznek és zenésznek indult Vörös Róbert. Azt mondja, voltaképpen egyik pályáról sem tért le, amikor végül is a színház felé kanyarodott. Dramaturg, író, rendező. Alföldi Róbert állandó alkotótársaként művészeti vezetője volt a Nemzeti Színháznak 2013-ig. Ősztől a Vígszínház irodalmi vezetője lesz – Eszenyi Enikő igazgató mellett.

Tovább a cikkre

Címke Felhő

ranktrackr.net